O chestie cel puțin interesantă pe care aș lua-o la o tură prin parc (sau prin pădurea din Băile Felix) să văd cum ”se mișcă” și cum se simt picioarele în ele.

Vine în mai multe culori, e suficient de mică încît să-ți intre în buzunar, și s-ar putea să-ți salveze o grămadă de timp atunci cînd ai probleme: scufundat în apă fierbinte, bio-plasticul devine maleabil și poate lua orice formă dorești. După ce apa se evaporă bio-plasticul redevine solid ca nilon-ul.

Zilele astea am avut prilejul să interacționez cu un gigel cam rotofei de felul lui: Sandu Klein, associate boker (sau cel puțin așa scrie pe cartea de vizită primită de la el). Companiile pe care le reprezintă sînt Davilas Imobiliare (davilaimobiliare.ro și davilas.ro) și Coldwell Banker (cbimobiliare.ro).

Concluzia acestei interacțiuni este că individu-i un mizerabil care n-are ce lucra cu oamenii, cel puțin nu în Oradea. Nu vreau să intru în detalii, dar e genul care încearcă să bage pumnul în gura altora (la figurat, nu la propriu, pentru că dacă era la propriu nu mai era nevoie de articolul ăsta), să te mintă în față și să te manipuleze cum poate el mai bine pentru a te jupui de niște bani.

Cazul la care fac referință este real, dar prefer să nu dau nume. Într-un bloc, o femeie are greutăți de cîțiva ani (ba nu a avut slujbă, ba a avut dar cu salariul minim pe economie, ba nu i-au mers nicicum treburile) și a ajuns să adune o mulțime de datorii în perioada asta: neplata întreținerii la asociația de proprietari, neplata impozitelor la stat, etc, etc. Acum se află în situația de a fi dată în judecată (a trecut deja de prima instanță, apelul va fi judecat curînd) cu asociația de proprietari și probabil îți va pierde apartamentul din cauza asta, așa că a apelat la bunăvoința vecinilor pentru a fi scutită de penalitățile care s-au tot adunat (acum datoria la întreținere este undeva pe la 2000 de euro)

30 de primari în tot județul Bihor e un prag psihologic? Adică mai puțin de o treime din primării? E cam puțin. Cel puțin pentru importanța pe care și-o dă PSD-ul în Oradea și Bihor.

Liberul arbitru e doar o iluzie, reacțiile umane sînt definite destul de clar într-o zonă delimitată de educație, cultură și personalitate.

Îs curios: ce faci tu, ca persoană oarecare care citește aceste rînduri, cu hîrtia de care nu mai ai nevoie? Fie că e vorba de cursurile vechi, pe care probabil nu ai mai aruncat nici măcar o privire în ultimii ani, fie că e vorba de hîrtia pe care ai tipărit o informație sau alta, iar acum te-ai trezit că s-au adunat grămezi de informații vechi de care nu mai ai nevoie.

Pentru că în primele 5 luni ale acestui an polițiștii locali (din cadrul Compartimentului Protecția Mediului - Poliția Ecologică), au realizat campanii de reciclare a hîrtiei (adică cartoane, maculatură) în cîteva instituții de învățămînt, adică grădinițe, din Oradea care vor participa la realizarea proiectului Grădinii din hîrtie reciclată. Iar acum poliția locală propune din nou un program de educare, informare și aplicare practică a reciclării deșeurilor de hîrtie: prin acest proces sînt salvați arborii care produc oxigen, fixînd carbonul din gazele de seră (oxizii de carbon) și se evită risipa.

Săptămîna asta are loc recepția lucrărilor la aqaupark-ul Nymphaea (denumirea înseamnă nufăr și vine de la familia Nymphaeaceae - gen de plante orginar din zonele tropicale, subtropicale și temperate ale globului ce cuprinde aproximativ 40 specii), iar vineri, 27 mai 2016, va avea loc recepția finală.

Unde? Unde? Lumea vrea să știe ”unde!?” Cu sau fără accentul moldovenesc de rigoare.

Pentru cei care nu știu zona, clădirea din spate este o parcare supraterană inaugurată în Oradea anul trecut. S-au făcut ceva încercări în a-i convinge pe oameni să o folosească, incluziv interzicerea parcării pe strada Republicii, la intersecția cu Dunării (aflată la vreo 200 de metri de clădirea cu pricina) și datul de amenzi șoferilor care continuă să-și lase mașinile acolo.

O veste destul de bună din partea primăriei Oradea: curtea interioară a cetății va putea fi vizitată începînd din iunie 2016. Sau cel puțin acesta e planul: săpăturile arheologice vor fi acoperite, zona intrînd în conservare pînă la accesarea de fonduri europene pentru continuarea lucrărilor, pe forma vechii catedrale se va realiza un contur din piatră fasonată la nivelul solului. Marginile curţii interioare vor fi pavate cu piatră cubică, urmînd ca forma vechii catedrale să fie umplută cu piatră fasonată.

O vorbă mai veche spune că ”componentele electronice funcționează cu fum. Dacă scoți fumul din ele nu mai funcționează”.

Săptămîna trecută au fost pornite fîntînile arteziene din Piața Unirii, Oradea, dar numai pentru teste (recepția orificială va fi făcută doar luna viitoare). Pe site-ul primăriei se spune o mulime de lucruri despre fîntînile astea, mai puțin un lucru elementar: apa din ele este sau nu potabilă? Pe Facebook întrebarea a fost ignorată cu o nonșalanță remarcabilă (și deloc surprinzătoare pentru primăria unui oraș de provincie), dar vara de anul ăsta (și probabil verile din anii următorii) va fi cel puțin călduroase sau chiar fierbinte, și cel puțin o parte dintre trecători vor fi tentați să se hidrateze de acolo și nu de la terasele din piață. Iar de la aia pînă la eventualele probleme e doar un pas.

O veste bună pentru călătorii care pornesc sau tranzitează Oradea pentru a ajunge în alte localități: de azi au parte de o stație de transbordare transformată în autogară pe bulevardul Decebal (între sensul giratoriu de la intersecția cu Calea Aradului și grădina zoologică) pe care o pot folosi pentru a aștepta vehiculele. Ea are un hol de așteptare, birou administrativ, punct de vînzare bilete și abonamente (pentru trasee în interiorul și exteriorul orașului), dar va avea în incintă și grupuri sociale pentru ambele sex și persoanele cu dizabilități.

Pentru vara asta s-au anunțat deja două evenimente marca ”Biciclete cochete” în Oradea: primul va avea loc cu ocazia nopții muzeelor, adică în 21-22 mai 2016, cînd majoritatea muzeelor își vor deschide gratuit porțile pentru cîteva ore. Sînteți invitate să participați cu bicicletele și să vă înscrieți aici. Traseul va fi anunțat mai tîrziu, după ce vor fi anunțate muzeele din Oradea ce vor participa la eveniment.

Pentru moment s știe cînd și unde vă veți întîlni: parcului 1 Decembrie, la statuia lui Brîncuși, în fața Casei de Cultură a Sindicatelor, ora 19:00.

 Curtea interioară a cetăţii Oradea a fost gîndită ca parc arheologic, dar din lipsa de bani cei de la primărie au decis ca spațiul să intre în conservare pînă la accesarea de fonduri europene: două dintre săpăturile deja executate vor fi acoperite cu sticlă și expuse privirii curioșilor de vestigii istorice.

E oficial: gigeii care au participat în sedința Consiliului Local Oradea în cursul zilei de ieri a fost aprobată organizarea unui nou referendum (al treilea) în vederea consultării orădenilor pentru unirea municipiului cu comuna învecinată Sînmartinul. Referendumul va avea loc în 5 iunie, odată cu alegerile locale, și numai în Oradea pentru că cei din Sînmartin au decis deja că vor să se unească. Cu ocazia aia orădenii sînt chemaţi să se pronunţe cu DA sau NU la întrebarea: "Sînteţi de acord cu alipirea comunei Sînmartin la Municipiul Oradea?".

Dacă locuiești într-una din comunele din jurul Oradei și îți expiră în curînd actul de identitate (sau poate ți-a expirat deja și ai uitat să ți-l reînoiești) ar fi bine să știi că în cursul lunii viitoare (adică aprilie 2016) va avea loc o acţiune de punere în legalitate a cetăţenilor din cele 13 comune arondate Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Oradea. Practic, funcționarii de la Biroul de Evidenţă Oradea (însoțiți de polițiști) vor circula prin localitățile din lista de mai jos pentru a elibera documente de identitate noi.

Zilele astea o parte dintre cei 70 de arbuștii și arborii plantați în piața Unirii din Oradea au început să înflorească, incluisv cele 10 magnolii (cică șase dintre ele sînt arbuști Susan, iar patru sînt copaci Galaxy). Motiv pentru care gigeii de la primărie s-au grăbit să anunțe că amenzile pentru tăierea sau distrugerea arbuștilor și arborilor sînt între 1000 și 1500 de leii, fără posibilitatea plății în 48 de ore, dacă sancțiunea e dată în baza HCL nr. 429/2009 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea, dezvoltarea și întreținerea spațiilor verzi din municipiu sau între 1000 și 2500, cu posibilitatea plății în 48 de ore, în baza HCL nr. 725/2006 (modificată).

Eu sînt curios: ce rețetă cu flori de magnolie a apărut în ultimul timp? Au ele vreun rol în ceva dietă pentru slăbire? Sau e doar o încercare de educare cu ciocanul lung al amenzilor? Le-o fi frică să nu intre oamenii cu mașinile prin spațiul verde, așa cum s-a întîmplat azi iarnă de s-a scandalizat tot orașul pe Facebook, sau cum?

Legea antifumat este deja în vigoare, iar echipajele poliției locale Oradea au ieșit deja în teren pentru a verifica respectarea ei în baruri, restaurante, cluburi și alte spații publice.

În plus, oamenii care-i surprind pe fumători cu țigările aprinse în spațiile publice respective sînt îndemnați să facă sesizări prin aplicația Oradea City Report (se selectează din meniul aplicației categoria "Ordine și domeniul public").

JEmbedAll, the best Joomla native extension Purchase and download JEmbedAll, the best Joomla native extension for you!

User Rating: / 0
PoorBest  
Oradea - Dan-Marius Sabău: 0 out of 5 based on 0 reviews.