Tehnologie

Sînt nițel cam sceptic că tehnologia din spatele arsenalului nuclear este chiar așa cum e prezentată în imaginile alăturate, dar ceva din ce se spune acolo are foarte mult sens: atîta vreme cît tehnologia funcționează fără erori nu prea are sens să o schimbi. Iar dacă este protejată de acțiunile neautorizate venite din exterior cu atît ai mai puține motive să o actualizezi.

Cred că m-am grăbit nițel trecînd la cauciucurile de iarnă: cînd ai la dispoziție o asemenea alternativă, de ce te-ar mai interesa cauciurile obișnuite din comerț?

Foarte probabil că încă există bărbați care mai consideră că locul femeii este în bucătărie, printre oale și crație, pregătindu-le mîncarea. Dar dacă femeile-s suficient de independente financiar să-și cumpere monstrulețul ăsta făcut de GE Appliances s-ar putea ca bărbații să li se alăture repede.

Sau, cel puțin una dintre cele mai recente versiuni prodse de cei de la Boston Dyamics.

Sau, mai precis, o jucărie simpatică (varianta beta are atașat un Raspberry Pi) cu care poți să te joci nițel, mai ales dacă te pasionează programarea.

E prima încercare a vindecării unei boli metabolice moștenite de la părinți cu ajutorul tehnologiei genetice: pare doar o simplă soluție intravenoasă, dar dacă intervenția de ieri reușește va vindeca sindromul Hunter (produs de absența unei enzime sau de producerea ei în afara parametrilor obișnuiți).

Dacă ideea asta va prinde, în cîțiva ani bățul pentru selfie va deveni istorie, un obiect pe care-l folosești pentru a culege cîte o chestie la care n-ajungi sau cu care să te scarpini pe spate: AEE a construit o carcasă de smartphone ce poate fi folosită ca dronă (bateria permite doar 4 minute de zbor) pentru a-ți face fotografii (ție și grupului de prieteni).

Casele astea ar putea fi una din afacerile de succes ale următorilor ani: uraganelele nu numai că nu vor scădea în intensitate, dar vor deveni tot mai frecvente, mai mari și de durată mai mare pe motiv că atmosfera e ceva mai destabilizată decît în mod normal. Iar destabilizarea se accentează.

Ocolul Pămîntului în 40 de zile de Jules Verne a cam făcut valuri în perioada aia, acum un secol-jumate, pentru că era o călătorie nu tocmai la îndemînă. Acum ocolul Terrei în cîteva zile (ce variază de vitezele avioanelor și numărul escalelor) nu e mare lucru.

Dacă cineva m-ar fi întrebat alaltăieri care-s condițiile pentru a deveni cetățean în Arabia Saudită n-aș fi știu ce să-i răspund. Nici acum nu știu toate condițiile, dar măcar am aflat că nu e nevoie să fii om pentru a obține actul ăla.

A se folosi cu multă grijă: cei de la Google se laudă că asistentul ăsta poate face mai mult de 1 milion de lucruri diferite.

Nu pot spune că nu-s pățit cu așa ceva: în ultimii cîțiva ani am reușit să înec două telefoane în vasul de la toaletă (prima oară imediat după ce l-am folosit), iar unui telefon nu-i place deloc cafeaua (nici măcar dacă e udat cu ea). Tu ce-ai face în cazul unui telefon ud?

Ideea nu e chiar rea, mai ales dacă stai la birou, nu te miști chiar atît de mult cu calculatorul în brațe și ai nevoie de un pic mai multă siguranță decît cea pe care o oferă wi-fi-ul: lampa îți oferă acces la internet prin infraroșu (așa cum acționează telecomenzile televizoarelor) în locul undelor radio obișnuite.

iPhone X la o mie și ceva de dolari (cel puțin pe la noi) e cel mai scump smartphone de la Apple. Iar tendința de creștere a prețului e oarecum generalizată la telefoanele inteligente performante.

Mașinile zburătoare sînt un vis frumos care tot circulă prin lumea științifico-fantasticului de cîteva decenii deja, iar cîțiva au făcut deja primii pași în construirea unor asemenea dispozitive pilotate de oameni.

Pentru a fotografia gaura neagră din centrul galaxiei noastre omenirea ar avea nevoie de un telescop cu o rezoluție de 100 de mii de ori mai mare decît ce este disponibil acum, cu tehnologia actuală. Iar telescoapele moderne sînt limitate de dimensiunea farfuriei atașate (rolul ei este de a direcționa radiațiile recepționate spre senzor  - acționează ca o lentilă).

Prima oară cînd am întîlnit ideea orașelor plutitoare a fost într-unul din textele lui Jules Verne, unul dintre primii scriitori de literatură științifico-fantastică, dar și Frank Herbert are așa ceva în trilogia Pandorei. Acum, cînd amenințarea creșterii nivelului oceanului planetar nu e tocmai o simplă amenințare, ideea orașelor plutitoare nu e tocmai lipsită de sens.

N-am mai purtat ceas pe mînă de nici nu mai știu cîți ani, le-am pierdut deja șirul, dar după ce-am urmărit imaginile alăturate parcă mi-aș lua unul. Doar parcă, pentru că obiceiurile se schimbă greu și e nevoie doar de un motiv suficient de bun pentru a le schimba.

Eu îi văd aplicații practice mai mult pe Lună și Marte decît pe Pamînt pentru că atmosfera celor două obiecte cerești ne este oricum inaccesibilă, dar pentru moment Hyperloop bate cîteva recorduri în tunelul de test din deșertul Nevada, SUA.

Arată bine, performanțele sale-s tentante, dar nu mi-aș lua așa ceva: am distrus cîteva telefoane de-a lungul timpului pentru a căuta unu mai degrabă rezistent decît unul foarte performant.

User Rating: / 0
PoorBest  
Tehnologie - Dan-Marius Sabău: 0 out of 5 based on 0 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.