De cîteva zile deja ninsoarea a acaparat și acoperit Romănia. E natural aș putea spune, chiar și cu efectul de seră de care se tot plîng unii iarna a rămas iarnă... cel puțin deocamdată. Prin Oradea este probabil a doua sau a treia ninsoare din ultimele luni, primul semn adevărat al anotimpului rece, cînd frigul s-a făcut simțit, iar zăpada nu s-a topit aproape imediat.

Dar despre altce va vreau să scriu acum: manevrele pe care autoritățile le-au luat odată cu venirea zăpezii. Se tot spune că în ultimii ani cei care ar trebui să ia măsuri sînt depășiți mereu de situație iar circulația prin orașe devine infernală atunci cînd ninge (adică mai infernală decît atunci cînd plouă și toată lumea își pune curul în mașină de frică să nu se ude nițel la frizură și pe haine). Valul de accidente și de persoane care au umplut secțiile de ortopedie anunțat la știri în aceste zile par să confirme gheța de pe trotuare (știu cît de bine sînt în stare să exagereze știriștii, așa că nu mă prea iau după tot ce spun), nu știu cîte tamponări au avut loc dar mă gîndesc că-s mai mult decît o grămadă mare.

N-am avut prilejul să circul cu mașina azi, așa că nu știu foarte bine ce măsuri au luat cei din Oradea cînd vine vorba de drumurile din oraș. Ştiu cu siguranță că s-au grăbit să curețe trotuarele din preajma primăriei încă de azi noapte ca să dea bine în fața șefilor, dar mă aștept ca cea mai mare parte a orașului să fie încă neatinsă de sarea și vreo intervenție de orice fel a autorităților. Trotuarele de prin preajma pietonalei (la capătul dinspre magazinul Crișul - adică în plin centrul orașului) erau pline de zăpadă chiar și azi, de exemplu, cînd am trecut pe acolo cu treabă dar mă gîndesc că oamenii de la întreținerea drumurilor s-au gîndit că una dintre stațiile de ambunlanță a orașului este chiar în zonă... iar dacă-și fracturează cineva șoldul sau vreun membru se va găsi cineva care să intervină prompt. Adică care să reacționeze în loc să acționeze... ca de obicei prin Romănia noastră cea "iubită".

într-o oarecare măsură autoritățile și-au declarat incompetența în acest sens (adică să întrețină drumurile de orice fel, dar în primul rînd cele din interiorul orașelor) în urmă cu cîțiva ani, cînd li s-a cerut asociațiilor de proprietari (la blocuri) și a proprietarilor de case să-și facă curățenie în fața propriului imobil amenințîndu-i cu amenzi dacă nu se supun. într-o țară civilizată curățenia în fața casei, chiar dacă este spațiu public, s-ar face din simț civic sau din simplu instinct de supraviețuire, spuneți-i cum vreți, nu din cauza unor potențiale amenzi, dar pe la noi nici măcar asta nu are foarte multă valoare. La noi însă expresia "merge și așa" a ajuns nu doar o modă ci și un mod de viață, un principiu fundalmental al existenței. Altfel nu am fi ajuns în rahatul în care se aflăm. Puținii care gîndesc altfel sînt mai degrabă excepții decît o regulă, iar influența lor pare de-a dreptul neglijabilă.

Am auzit spunîndu-se zilele trecute într-un film că sărbătorirea Crăciunului (și toate celelalte semnificații - mă gîndesc în primul rînd la cele astronomice, fiind perioada imediat următoare solstițiului de iarnă) este considerată ca fiind străbaterea unei jumătăți a perioadei de întuneric. Din acest punct de vedere noi, romănii contemporani, nu avem ce sărbători: ne-am născut în întuneric, foarte probabil vom muri în întuneric.

User Rating: / 0
PoorBest  
Iarna prin Romania - Dan-Marius Sabău: 0 out of 5 based on 0 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.