Ştirea zilei de azi, cel puțin așa cum am perceput-o, a fost operația lui Adrian Sobaru. A durat ceva timp pînă să-mi dau seama cine este Sobaru ăsta, dar la început mi-era foarte neclar de ce îl consideră cei din mass-media atît de important. Am văzut pe la televizor, într-unul din momentele în care era aprins, detalii ale operației și despre modul în care i-a fost reconstruită fața și o asele craniului.

într-un final mi-am dat seama: este vorba de prostul care s-a aruncat de la etaj în parlament în timpul unei sesiuni a mult "iubiților" noștri aleși. Emil Boc tocmai rostea un discurs și, după cum a declarat ulterior, a fost șocat de fază. Dacă mai rețin bine, Adrian Sobaru era operator la TVR în momentul respectiv și s-a spus că a efectuat săritura din cauza disperării pentru că lui și soției li s-a redus salariile și fiica era bolnavă.

La vremea aia, adică acum cîteva săptămîni, s-a spus imediat că a fost o tentativă de sinucidere și mass-media (din toată lumea, dacă am înțeles bine) s-a grăbit să preia știrea asta "tare" de tot. La momentul respectiv am ignorat subiectul din două motive mari și late: am avut lucruri mult mult mai importante și interesante de făcut, iar dacă mi-aș pierde timpul cu toți idioții de care dau sau despre care aud nu aș avea timp să mă ocup de orice altceva.

Ştiu că disperarea care l-a împins pe omul acela să sară poate impresiona pe mulți, dar eu nu-l pot numi altceva decît idiot... și am două motive pentru așa ceva.

- în primul rînd pentru că nu prea ai cum să te sinucizi aruncîndu-te de la etajul parlamentului... din cîte am înțeles este vorba de o înălțime de numai cîțiva metri, iar în acest caz ajungi să-ți rupi tot felul de chestii (în primul rînd membrele sau alte oase de prin corp), să te rănești dar de obicei rănile nu sînt prea grave. Nu cunosc statistici, dar am înțeles că foarte puține tentative de sinucidere reușesc de la o asemenea înălțime, iar din ce am văzut acea tentativă nu îndeplinea aproape deloc condițiile necesare. Trebuie să menționez faptul că nu-s sigur cui i se atribuie meritul acestei tîmpenii: lui Adrian Sobaru sau mass.mediei, nu este prima oară cînd reporterii s-au grăbit să eticheteze greșit sau aiurea, inteționat sau nu, gestul unei persoane. între noi fie vorba, etichetarea asta dusă uneori la absurd îi ajută incredibil de mult... cu cît este știrea mai șocantă cu atît se vinde mai bine. Cui i pasă că un operator de la TVR s-a aruncat de la etaj doar pentru că dorea să ajungă mai repede la Emil Boc pe scenă atunci cînd se poate spune că operatorul ăla a înercat să se sinucidă din disperare?

- reducerile de salarii de la bugetari din ultimul timp sînt arhicunoscute... nu mai este nevoie să le menționez. Dacă nu le cunoașteți deja nu pot decît să vă întreb pe ce planetă ați fost în ultimele luni? Se poate spune cu ușurință că vinovații sînt cei din parlament și din guvern. înțeleg că aceste reduceri au produs probleme foarte multor oameni, adevărate valuri sociale, mai ales în familiile în care amîndoi soții erau bugetari, iar emoțiile au fost pe măsură. Mă refer în primul rînd la teamă, nesiguranță, disperare... tot grupul deja cunoscut. înțelegeți voi, viața nu e deloc simplă și mai devreme sau mai tîrziu fiecare trece prin așa ceva.

Unul dintre efectele secundare al acestor reacții este ceva ce nu voi accepta probabil niciodată. Poate că într-o oarecară măsură înțeleg, dar de acceptat nu se pune problema: cum poți să accepți o asemenea situație fără să faci cam nimic (cel puțin nimic concret) ca să o schimbi? Cum poate cineva să încerce să se autodistrugă (într-o formă sau alta - un alt exemplu este cel al profesoarei care a protestat cîteva săptămîni bune prin greva foamei) în loc să îi distrugă pe vinovați? Nu știu dacă Adrian Sobaru a încercat să se sinucidă sau doar a vrut să tragă un semnal de alarmă, dar metoda folosită a avut puternice tendințe autodistructive. Mai mult, îi avea pe parlamentari și pe guvernanți (cel puțin o parte dintre ei) sub priviri. în loc să coboare ca să le ceară socoteală pentru rahatul în care ne-au băgat el a preferat să sară de la balcon.

Trăim într-o țară în care unii (puțini) îi fac să sufere pe cei mulți prin prostia și hoția de care au tot da dovadă în ultimii ani... iar cei mulți, în loc să ia atitudine și să-i elimine așa cum ar trebui să o facă, se pedepsesc ei înșiși și se mutilează singuri pentru ca mai apoi să se plîngă de viața de rahat pe care o trăiesc. Adrian Sobaru este doar cel mai recent caz care a spart barierele mass-media, dar este departe de a fi singurul. Este un fenomen generalizat prin Romănia noastră mult iubită.

User Rating: / 0
PoorBest  
Adrian Sobaru operat - Dan-Marius Sabău: 0 out of 5 based on 0 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.