Războiul româno-ungar din 1919 a fost unul dintre evenimentele trecute cu vedere în remea cînd am învățat istorie (și destul de multă vreme după aceea). Am aflat de el de-abia acum cîțiva ani, cu o oarecare surpriză (la vremea respectivă). Foarte pe scurt: după terminarea primului război mondial guvernul Ungriei a devenit bolșevic, iar gigeii n-au mai recunoscut unirea Transilvaniei cu România și au atacat armata română.

Contratacul a fost rapid, iar în 4 august 1919 militarii români au ajuns la Budapesta pe care au ocupat-o cîteva luni, asigurînd schimbarea pașnică a guvernului maghiar. În februarie 1920 românii s-au retras din Ungaria.

Cineva s-a gîndit să sărbătorească centenarul eliberării Ungariei de bolșevici. La Budapesta, în 04 august 2019, între orele 18 și 21 (ora locală). Probabil românii nu vor merge din nou cu tancurile (deși nu e tocmai sigur - lucrurile nu-s tocmai kosher nici acum prin capitala Ungariei), dar dacă ai de gînd să participi ești binevenit.

Adaugă eveniment la calendar:
Google Calendar iCalendar Outlook

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

User Rating: / 1
PoorBest  
100 de ani de la dezrobirea Ungariei - Dan-Marius Sabău - evenimente: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.