Internationalisme

Multă lume din zona rurală a Statelor Unite l-a votat pe Donald Trump, iar acum, la un an după ce rățoiul a fost ales ca președinte, oamenii sînt șocați să-și vadă prietenii deportați și colegii de școală dispărînd. Unele comunități mici trebuie să facă față consecințelor economice și emoționale.

O pictură murală de pe un zid din apropierea Vaticanului îi arată pe papa Francis și președintele american Donald Trump sărutîndu-se în timp ce se îmbrățișează pasional cu numai două săptămîni înaintea întîlnirii lor (din 24 mai).

Păcat că românii n-au făcut o marcă internațională din #rezist, pentru că americanii s-au luat după noi și rezistă la rîndul lor atacului furibund al incompetenței și tupeului în administrația publică.

Europenii sînt creaturi ciudate: o parte dintre ei se plîng de imigranții musulmani (după ce prin vest au fost izolați cîteva generații) în timp ce alții îi investighează pe comedianți (Stephen Fry în cazul ăsta) pentru că-și spun părerea despre o creatură căreia n-a reușit nimeni să-i dovedească existența.

Armele nu-s neaparat ceva rău, nici măcar cele de foc, cu condiția să ai disciplina necesară pentru a ști să le folosești. Nu mă refer doar la disciplina utilizării lor cu acuratețe (necesară în multe situații), ci la a ști cînd e bine să le folosești și cînd se recomandă să nu te atingi de ele.

Emmanuel Macron versus Marine Le Pen. Indiferent cine iese îl / o așteaptă o perioadă grea. Sper să mă înșel, dar eu mă aștept să iasă extremista. Pînă la urmă l-au ales pe Macron, dar văd că cei de la Digi24 încă se împiedică în niște procente. Informații ceva mai detaliate despre ce s-a întîmplat în Franța găsești aici.

Cîteva informații despre tendințele Chinei din ultimele decenii și despre motivele pentru care multă lume preferă să-și producă acolo obiectele pe care le vînd mai apoi în restul lumii.

Duminică francezii își aleg președintele și ai două opțiuni: un moderat și o extremistă. Reportera CNN Melissa Bell a întrebat cîțiva susținători ai extremistei despre motivele lor în acordarea votului, iar răspunsurile sînt ușor de recunoscut: francezii săraci nu-s deosebiți de românii de pe la sate sau unele orașe mai mici.

Chinezii au idei cel puțin interesante: mai mult de 400 de oameni între două vîrste și bătrîni au defilat în costume de baie în orașul Tianjin la cea de-a treia ediție a unui concurs de frumusețe.

Dacă nu ți-e clar asta ar fi bine să arunci o privire la rezultatele alegerilor parlamentare și prezidențiale din ultimul an (de exemplu), dar exemplele se vor înmulți considerabil pe măsură ce înaintezi mai mult în trecut. Nu se spune degeaba că dacă nu-ți înveți bine istoria ești condamnat să o repeți.

Bine, bine, bufonul a știut ce să le spună alegătorilor, iar o bună parte a persoanelor publice au reacționat emoțional oferindu-i legitimitate în loc să rîdă de tîmpeniile pe care le-a spus anul trecut.

Ultimii 60 de ani de Uniune Europeană n-au fost tocmai ușori: au apărut membri noi, alții se pregătesc să plece (nu fără scandal și proteste), dar UE e încă aici. Soarta Uniunii e oarecum incertă (dincolo de speranțele multora și încercările de a-i păstra pe europeni uniți viitorul e oarecum incert), dar mpcar a reușit să schimbe cîteva percepții. Dacă pînă și românii care au ieșit azi în stradă pentru a aniversa Uniunea Europeană atunci înseamnă că a lăsat deja o urmă importantă (așa cum a fost considerată și unirea țărilor române sub Mihai Viteazu) care se va șterge greu.

Azi au loc alegeri în Marea Britanie (din nou, după numai 2 ani), îar The Guardian încearcă să explice ce se întîmplă acolo pentru cei din afara Regatului Unit. Deși s-ar putea ca nici britanicii să nu știe exact de ce-s chemați la vor și efectele lui.

Chestia asta mizerabilă (cunoscută și ca circumcizia feminină sau tăierea parțială sau completă a organelor genitale feminine) se practică în cîteva zone din Africa, Asia și Orientul Mijlociu. UNICEF a estimat că au fost afectate mai mult de 200 de milioane de femei în 30 de țări de pe 3 continente. De obicei procedura este realizată înainte ca fetele să împlinească 5 ani, dar se poate întîmpla și la numai cîteva zile după naștere (iar mai multe informații despre subiect poți găsi pentru început aici).

Un singur lucru nu-mi place la concluzia Angelăi Merkel: a spus-o cu voce tare cîteva decenii prea tîrziu. Dar mai bine mai tîrziu decît niciodată, nu?

Saddam Husein îl sună pe George W. Bush in 11 septembrie:

- Domnule președinte, doresc să îmi exprim condoleanțele pentru tragedia suferită... atît de mulți oameni... niște clădiri atît de frumoase... Doresc să vă asigur că nu avem nici o legătură cu ce s-a întîmplat. Nu am fost noi...

- Care clădiri? se miră Bush. Care oameni? Despre ce vorbești?

- Păi... cît e ora acum în America?

- E 8 dimineața!

- Ooooops! Scuze, revin într-o oră...

Gluma de mai sus e un pic cam morbidă (trebuie să ai un simț anume a umorului ca s-o apreciezi așa cum trebuie), dar se potrivește destul de bine ”dialogului” dintre Donald Trump și autoritățile suedeze din ultimele zile.

În ultimul timp n-am ajuns în Marea Britanie să pariez cot la cot cu britanicii despre cam orice, inclusiv pe seama rezultatelor politice, dar asta nu înseamnă că n-o voi face cu prima (și probabil fiecare?) ocazie. La cît de controversate au fost ultimele cîteva luni de cînd rățoiul a devenit președinte, multă lume ar paria că nu-și va termina primul mandat (indiferent dacă vor prefera să-l demită sau să-l facă scăpat din Air Force One deasupra Bagadului) și n-ar risca prea mult.

Nu poți spune că unii chinezi nu au simțul umorului și n-au ridicat ironia la nivel de artă. Pur și simplu nu poți susține așa ceva după ce vezi cocoșul imens ce seamănă un pic cu Donald Duck Trump pe stradă. Mai ales că portretul i se potrivește.

Așa că, de voie de nevoie, actualul președinte american intră și el în anul cocoșului de foc, odată cu restul chinezilor.

Teoria arată bine, dar practica ne omoară (sau o va face dacă bufonul face o tîmpenie la nivel mondial): la cît de prost e văzut președintele american (la el în țară și în lume) s-ar putea să nu-și termine primul mandat.

Nici măcar protestele nu mai sînt ce erau odinioară: actorii au ieșit în stradă să protesteze împotriva lui Donald Duck Trump.

Păcat că n-avem oameni talentați pe la protestele din România, genul de oameni care să le viralizeze pe internet și să-i convingă și pe alții să se alăture. Dar încă nu e prea tîrziu să apară: anul e de-abia în prima lună, protestele sînt încă la început.

User Rating: / 1
PoorBest  
Internationalisme - Dan-Marius Sabău: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.