Internet

S-ar putea să ai cîte ceva de comentat la analiza celor de la The New York Times, dar dacă ai ajuns la articolul ăsta prin intermediul Facebook (sau, mai rău, dacă freci aplicația sau site-ul rețelei sociale cîteva ore pe zi) nu prea ai prea multe comentarii de adăugat.

Dacă ești ferm convins(ă) să te sinucizi folosirea serviciilor Facebook nu este o idee prea bună pentru a anunța sau a difuza asta: FB-ul vrea să folosească Inteligența Artificială pentru prevenirea sinuciderilor. Compania integrează IA-ul pe Facebook Live și Messenger, dar folosește deja algoritmi pentru a scoate în evidență semnele ce apar în fluxul de postări ale utilizatorilor.

Libertatea de exprimare necenzurată îți poate face probleme, adică fie îți cenzurezi singur activitatea sau ți-o vor cenzura alții.

O glumă mai veche sugera c-ar fi bine să-ți cauți cheile prin casă cu motorul de căutare de la Google. Chestia începe să devină ceva mai serioasă cu ajutorul lui Google Home - păcat că trebui să-i spui să-ți reamintească în caz de nevoie în loc să ți le caute din proprie inițiativă.

Mie-mi dispar pixurile, de exemplu. La cît de rar le folosesc aproape niciodată nu le găsesc acolo unde știam că le-am pus și (destul de des) trebuie să cumpăr unul nou.

Știrea săptămînii (una care s-a lăsat așteptată și n-a fost luată fără cîntecul de rigoare, tipic românesc) este că Registrul Român de domenii .Ro (RoTLD) va introduce din martie 2018 un tarif de înregistrare și întreținere anuală pentru numele de domenii ”.ro”. Taxa va fi de 6 euro, fără TVA, pentru fiecare domeniu și va fi achitată după ce au trecut 5 ani de la înregistrare.

Nici nu mai știu a cîta problemă de securitate este, dar în momentul în care e cea mai mare din istorie (”doar” aproximativ un miliard de utilizatori afectați) ar cam fi timpul să abandonezi adresa de email Yahoo. Fac presupunerea că încă nu ai făcut-o.

Sau cel puțin așa susțin unii: HBO a confirmat că niște hackeri au descărcat 1,5 terrabytes de date de pe serverele companiei, inclusiv un script din Game of Thrones și mai multe episoade ce urmează să fie difuzate pe post.

Sau, cel puțin, varianta mexicană a zilei morților. Sărbătoarea este specifică lumii catolice, dar a fost adoptată și de creștinii de alte rituri (cel puțin prin România), și de cel puțin o parte a fanilor serialului The walking dead (care o sărbătoresc la fiecare episod nou).

Fiecare zonă are particularitățile ei în ce privește această sărbătoare, iar aici poți să afli mai multe despre rădăcinile antice și intepretările contemporane ale zilei morților din Mexic. Parcă e un pic mai colorată decît ce-am văzut la creștinii din jurul meu...

Dacă-ți petreci prea mult timp frecînd rețelele sociale sau aplicațiile dispozitivului mobil preferat ești persoana cea mai potrivită pentru a urmări înregistrarea alăturată.

Da, ar trebui să fie considerată o problemă importantă: hai să zicem că multora nu le pasă prea mult cine le urmărește înregistrările video și pentru cîtă vreme, dar se știe de ceva vreme că statisticile au fost umflate. Nu chiar de doi ani, de cînd a ”apărut” problema, dar de cel puțin cîteva luni. Nu a fost un secret, era o informație ce putea fi observată (nu cu foarte mare greutate) dacă ai fi stat suficient de mult timp pe Facebook și a urmări chestii din astea. Dar a fost trecută cu vederea, iar asta e ceva mai greu de acceptat. Da, acum s-au scuzat că a fost o eroare tehnică, dar chestia asta e cel puțin dubioasă.

Sau cum să trăiești într-o bulă informațională modernă, oferită de motoarele de căutare și rețelele sociale.

O chestie care ar trebui să facă valuri ceva mai mari și pe la noi, chiar dacă prea puțini mai folosesc produsele și serviciile Yahoo (messengerul a cam murit, la fel și motorul de căutare, cei care au folosit mail-ul au trecut pe Gmail sau propriile domenii, etc).

Ceva ce-ar trebui să-ți dea de gîndit, măcar pentru cîteva minute. Mai ales dacă-ți petreci prea multe ore pe zi pe internet, cu laptopul în brațe sau telefonul inteligent în mînă.

Adică una dintre aplicațiile anunțate pentru finalul verii 2016, una dintre multele aplicații de mesagerie ce poate fi instalată pe dispozitivele mobile (cu Android și iOS). Și e integrată în sistemul celor de la Google.

Dacă ai impresia că lucrurile au început să fie (sau sînt pe cale să devină) poți oricînd să te retragi. Testînd mai mult sau mai puțin limitele rețelei sociale respective.

Sezonul vacanțelor s-a cam încheiat (pentru moment), dar o nouă aplicație gratuită îți stă la dispoziție pentru vacanțele următoare în care vei ajunge (sau nu?) în zone necunoscute.

Aplicația este disponibilă pentru Android și iOS și (cică) te poate ajuta să îți organizezi biletele de avion și rezervările de hotel, este ghid pentru mai mult de 200 de oraș și oferă sfaturi personalizate bazate pe istoria ta în sistemul Google. Funcționează inclusiv în mod offline, fără conexiune la internet: poți descărca totul pe telefon (inclusiv hărți și direcțiile de deplasare).

Sau bicicleta, motocicleta ori casa. Sau poate laptop-ul ori telefonul mobil. În funcție de ce ai și la ce vrei să renunți citind textul următor.

Probabil că afirmația din titlu nu este în întregime adevărată, dar mi s-a părut că e suficient de hilară și potrivită situației pentru a o folosi. Oricum, ideea generală este că site-urile care vor folosi pop-uri enervante prin intermediul cărora caută să te oblige să te înscrii în lista de știri sau să dai like paginii de facebook vor fi penalizate. Ceea ce este mai mult decît benefic pentru majoritatea utilizatorilor.

Nu toate pop-urile intră în categoria asta, doar cele care acoperă în întregime textul. Cele ce acoperă doar o parte din pagină sau solitică acces pentru porțiuni ale site-ului ce necesită plată (adică nu sînt publice) ori pop-urile care opresc accesul la conțintul site-urilor interzise minorilor sînt doar cîteva exemple de chestii care nu sînt penalizate. Informații suplimentare găsești și în articolul ce tratează subiectul pe Google Webmaster Central Blog.

Internetul tuturor lucrurilor ne schimbă treptat viețile și modul în care percepem elementele mediului tehnologic înconjurător: acum 3 decenii ar fi fost doar un vis (frumos?), dar lumea s-a transformat treptat și continuă să evolueze într-o direcție pe care o bănuim. Iar dorința de a simplifica tot mai mult anumite aspecte devine din ce în ce mai puternică.

O nouă versiune de messenger va fi disponibilă în cîteva zile, iar variantele oferite pentru descărcare sînt doar pentru Windows, iOS și Android (presupunînd că nu preferi aplicația web). Chestie care nu mă ajută cu nimic - prefer aplicațiile native Linux decît să apelez la Wine.

Pe de altă parte, lumea a cam migrat pe Facebook / Whatsup / etc, iar mesajele pe care obișnuiam să le primesc odinioară pe messenger au ajuns (mai ales) prin fb și alte canale în ultimi ani. Contactele vechi pe care le am pe Yahoo sînt acum răspîndite pe mai multe asemenea canale, prea puțini dintre ei mai apelează le aplicația companiei respective.

Deci, cîți dintre voi mai folosiți aplicația aia sau e pornită doar de decor (atunci cînd vă mai aduceți aminte să faceți asta)?

User Rating: / 1
PoorBest  
Internet - Dan-Marius Sabău: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.