Orhideele (Orchidaceae) formează cea mai diversificată și mai răspîndită familie de plante superioade, face parte din cadrul monocotiledonatelor și conține 900 de genuri, peste 30 de mii de specii și peste 200 de mii de hibrizi. Pe vremuri doar persoanele bogate dețineau și îngrijeau orhi dee, dar între timp (prima încercare de creșetere a orhideelor s-a făcut pe la mijlocul anulor 1700) s-au făcut progrese în ce privește înmulțirea și îngrijirea acestora. Multe dintre orhidee sînt ușor de crescut pentru că sînt destul de rezistente și pot supraviețui mulți ani în ghivece cu îngrijire corespunzătoare.

Cele mai multe specii de orhidee cresc în zonele tropicale și subtropicale, dar tocmai rezistența lor le face să fie găsite în orice mediu din lume, inclusiv în Romănia: plantele cunoscute sub numele de Papucul Doamnei (Cypripeidum calceolus) și Sîngele Voinicului (Nigritella rubra, nigrasînt orhidee celebre. Multe dintre orhideele de apartament sînt epifite, adică acele plante care în mediul natural cresc în scorburile arborilor sau pe arbori. Litofitele sînt orhideele care cresc pe stînci, dar plantele care se găsesc de obicei în mediul natural al zonelor temperate sînt în general terestre (cresc pe sol).

Frunzele orhideelor sînt de obicei verzi, dar unele specii sau hibrizi au frunze frumoase cu diverse marmorații. Florile orhideelor sînt disponibile într-o mare varietate de culori: albe, galbene, albastre, portocalii, roșii, etc. Unele flori sînt dungate sau au pete de culoare. în funcție de specie florile supraviețuiesc de la o săptămînă la 4 luni după apariție.

Mirosul orhideelor variază și el în funcție de specie și gen: multe nu au miros, altele au mirosuri placute: scorțișoară, cocos, ciocolată, lămîie sau portocale. Unele dintre ele au chiar miros de carne putrezită. Vanilia folosită în comerț este extrasă din special de orhidee Vanilla planifolia, originară din Mexic. Aceasta este o orhidee tropicală care poate deveni imensă în dimensiuni. Unele tipuri de orhidee pot crește pînă la 20 de metri în lungime.

După modul în care cresc orhideele ele se împart în două grupe:

  • cele care cresc dintr-o tulpină și își dezvoltă rădăcina la baza acestuia. Frunzele cresc împrejurul tulpinei, iar florile în mijlocul frunzelor. Acest fel de dezvoltare al orhideelor se numește monopodial, două exemple de orhidee sînt Vanda și Phalaenopsis.
  • alte orhidee au mai mult de o tijă (tulpina). După ce tija s-a dezvoltat suficient la baza ei mai apar altele noi. Rădăcinile cresc la bazele tijelor respective, iar florile pot apărea împrejurul tijelor (în vîrf, lateral și la bază). Acest mod de dezvoltare se numește sympodial, cîteva exemple sînt Dendrobium, Cattleya și Paphiopedilum.

Cea mai comună metodă de înmulțire este asexuată (prin separarea vlăstarilor de planta mamă). La unele specii de orhidee pot forma vlăstari pe tija florală după căderea florilor, ei se pot separa în momentul în care sînt suficient de dezvoltați și au rădăcini mai lungi de 8-10 cm. Vlăstarii se plantează în substrat pămînt.

Metoda de înmulțire industrală se face în vitro și se face doar în condițiile unor laboratoare performante.

Cele mai populare genuri de orhidee cultivate și îngrijite ca plante de apartament sînt Cattleyas spp., Phalaenopsis spp., Paphiopedilums spp. si Oncidiums spp.

Sursele imaginilor sînt aici și aici. Orhideele pot fi comandate în Oradea aici.

User Rating: / 0
PoorBest  
Orhidee (Orchidaceae): origine, înmultire, varietati - Dan-Marius Sabău: 0 out of 5 based on 0 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.