O părere populară asociază creativitatea cu nebunia, iar o serie de exemple istorice foarte cunoscute (Van Vogt e primul care-mi vine în minte) nu face decît să confirme într-o anumită măsură acest punct de vedere. Pe de altă parte, chiar dacă majoritatea persoanelor creative, indiferent de domeniul lor de activitate, nu-s nebune ca la carte - cazuri documentate medical, ei prezintă anumite car acteristici aparte, diferite de oamenii mai puțin creatori, care se scaldă în confortabila mediocritate.

în ultimul timp psihiatrii și psihologii și-au îndreptat atenția asupra creativității artistice, dar comedia și umorul a fost oarecum neglijate, în ciuda faptului că furnizează o mulțime de exemple ale unei gîndiri creatoare. Un studiu care s-a axat pe ipoteza că comedianții seamănă cu alți indivizi creatori a arătat un nivel mai mare de trăsături psihotice care sînt corelate atît cu schizofrenie, cît și cu depresia maniacală. în cadrul studiului s-a folosit un grup de comedianți (mai mult de 500 de persoane) și un grup de control format din mai mult de 350 de actori. Ei au completat chestionare online conținînd versiunea scurtă a Inventariului Oxford-Liverpool de Emoții și experiențe (Oxford–Liverpool Inventory of Feelings and Experiences - O-LIFE) care îi încadrează pe o scală în 4 dimensiuni a trăsăturilor psihotice.

Rezultatele au fost comparate cu normele populației generale (restul lumii), iar comedianții s-au încadrat mai sus pe toate cele 4 dimensiuni a scalei O-LIFE. Actorii s-au diferențiat de norme, dar numai în 3 dimensiuni ale scalei.

Concluzia? Structura neobișnuită a personalității ar putea explica înclinația spre pasiunea sau meseria de comediant, chiar dacă, practic, le este dificil să simtă plăcere fizică și socială (psihologii numesc acest lucru anhedonia) și au o relație stranie cu audiența lor: în timp ce actorii au tendința de a se implica într-un (fel de) dialog cu audiența lor, comedianții au tendința de a fi indiferenți emoțional. Cu alte cuvinte, un actor îți caută dragostea, dar unui comediant nu-i pasă ce simți... atîta vreme cît rîzi. De asemenea, comedianții sînt antisociali și nonconformiști, au tendința de a crede în chestii magice, precum telepatie sau fenomene paranormale, sînt ușor de distras și se concentrează cu greutate.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

User Rating: / 1
PoorBest  
Comediantii sînt (cam) psihotici - Dan-Marius Sabău - Lumea vie: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.