Oradea

Cam tîrziu, dar mai bine mai tîrziu decît niciodată: primăria Oradei pune la dispoziția celor interesați o hartă online (pe Google maps) care arată străzile închise (parțial sau total) sau afectate de lucrările de înlocuire și modernizare a rețelei de termoficare.

Cantitățile mari imense de cacao produse la nivel mondial au dus la scăderea prețurilor de vînzare. Dar producătorii primesc o sumă fixă pe sîmburii pe care îi vînd.

După ce anul trecut noul drum expres s-a oprit lîngă gară, în terenul deținut de CFR (și de care gigeii de acolo țin încă cu dinții), începînd de azi, 21 august 2017, se reiau lucrările pe ultima porțiune cuprinsă între str. Ana Ipătescu și str. Izvorului. Pentru asta e nevoie ca o instituție a statului (primăria Oradea) să plătească chirie alte instituții a statului (CFR-ul), ceea ce-i o prostie tipic românească, dar asta-i altă poveste.

Evenimentul va avea loc săptămîna viitoare, adică sîmbătă 13 mai 2017, între orele 14 și 18, la Iulius Mall, Timișoara. Competiția Coolest Project este organizat de CoderDojo Romania și se dorește a fi o replică națională a celui mai important evenimente CoderDojo (care are loc anual, în iunie, la Dublin).

În ultimele luni în Oradea s-a amenajat porțiunea dintre magazinul Crișul și pietonala de pe Republicii: s-a lărgit trotuarul, s-a pus ceva piatră cubică. După ceva muncă treaba se apropie de final și arată binișor. Totuși... azi cineva s-a apucat să lărgească spațiul din jurul copacilor. Cu picamerul.

Am o veste bună și o veste proastă. Nu te îngrijora prea tare, e aceeași veste și nu poți face nimic ca s-o schimbi: a fost confirmat faptul că serialul X-Files va continua cu un nou sezon. Al unsprezecelea.

Cineva a scos de la naftalină o chestie veche de un an, o Petitie pentru adoptarea unei hotarari a Consiliului Local Oradea privind combaterea plantei alergene "ambrozia". Nu este exclus să o vezi circulînd pe Facebook încă o vreme, chiar dacă autoritățile locale au luat deja unele măsuri, pentru că e mai ușor să scrii un text cerîndu-le altora să ia măsuri decît să te apleci și să culegi fiecare plantă de ambrozie pe lîngă care treci. Chiar și dacă nu te afectează (încă) alergia. Că doar, na, e foarte greu de recunoscut...

Indiferent dacă circuli sau nu cu mijloacele de transport în comun din Oradea, ar trebui să fii un pic atent(ă) aici: autobuzul electric Solaris Urbino 12 circulă în această săptămînă (6-11 martie 2017) pe străzile din Oradea.

Comisia de circulație din cadrul Primăriei Oradea a aprobat ieri închiderea circulației tramvaielor pe strada Gheorghe Magheru începînd de azi, 4 august 2017, ora 20:00 pînă luni, 7 august ora 04:30.

A decide că ești liber și a fi liber sînt două lucruri nițel diferite. Dar poți măcar să încerci să fii astfel, poate reușești.

Ca la 18 ani
In suflet am ramas golani
C-un pic mai multi bani

Noi nu ne chicim
Crestem? si ne mintim
Ca nu-mbatrinim

Dacă nu ți-ai curățat curtea / terenul / drumul ar fi indicat să începi să faci asta repede: ambrozia a apărut din nou pe marginea drumurilor și prin curțile oamenilor, iar poliția locală Oradea a demarat o serie de acțiuni de identificare a proprietarilor și administratorilor spațiilor respective.

Am fost la cîteva dintre protestele de luna trecută în Oradea, dar m-am dus acolo conștient că este doar o mică parte din ceea ce ar trebui făcut pentru a obține rezultatele dorite. E nevoie de ceva mai multă implicare decît ieșitul pe stradă și strigatul nemulțumirilor în gura mare, iar înființarea unui ONG care să ducă mișcarea aia ceva mai departe e un pas bun în direcția potrivită.

Tocmai de aceea mă bucură inițiativa anunțată azi. În momentul de față n-am nici un fel de așteptări, dar abia aștept să aflu și continuarea anunțului (adică mai multe informații, planuri, proiecte îndeplinite, etc).

Cam asta e nivelul de ”profesionalism” al muncitorilor de pe străzile Oradei: acum cîteva luni au spart o magistrală lîngă fosta policlinică mare, lăsînd fără apă rece și caldă cîteva străzi.

Consilierii locali orădeni au aprobat reabilitarea fațadelor a trei clădiri din centrul istoric: două clădiri aflate la intrarea dinspre Criș a străzii Republicii (strada Iosif Vulcan nr. 2, Casa Kolozsvary, şi strada Republicii nr. 4-6) și fosta fabrică de pîine de la numărul 31 (aflată la celălalt capăt al pietonalei - imobilul din dreptul Serviciului de Evidență a Populației).

Acum cîteva zile, în 8 iunie, în Oradea a fost întreruptă apa caldă în vederea remedierii a două avarii la rețeaua termică de transport și pentru înlocuirea conductelor vechi pe străzile Leonardo da Vinci, Constantin Noica și Mareșal Averescu, în cadrul unui proiect de reabilitare a sistemului de termoficare. Motiv pentru care unii dintre orădeni au început să se plîngă că apa e prea rece și nu se pot spăla, în ciuda căldurii din ultimele zile, de parcă spălatul cu apă rece ar fi fost inventat ieri, special pentru a le face viața grea.

Dacă nu-ți vei găsi mașina unde ai parcat-o înseamnă că ți-a furat-o cineva. Bine, bine, dacă ai parcat-o neregulamentar și ți-au furat-o cu legea în mînă nu prea ai ce comenta în privința asta, dar va trebui să plătești o răscumpărare (contravaloarea ridicării, transportării și depozitării acesteia) pentru a ți-o lua înapoi.

Tariful perceput în Oradea este de 300 de lei, la care se adaugă plata custodiei de 2 lei / oră în primele 48 de ore, iar dacă șoferul apare la mașină si operațiunea de ridicare nu se finalizează el va achita, totuși, 150 de lei. La acești bani se adaugă amenda de 4 puncte petru staționare interzisă (1 punct = 10% din salariul minim pe economie) și încă 3 puncte penalizare. Vehiculele ridicate în Oradea urmează să fie depozitate pe strada Academiei, în spatele bazei Voința, unde li se va asigura paza împotriva proprietarilor indignați și a eventualilor hoți.

S-ar putea să zici că-s misogin, dar hai să-ți spun ce-am văzut mai devreme: am ieșit în oraș și am ajuns la intersecția dintre Magheru și Enescu. S-a făcut roșu pentru pietoni, m-am oprit și-am început să aștept. Chiar în fața mea, pe colț, un camion încerca să parcheze și a început să dea înapoi ca să fie cît mai pe colț.

Nici n-a început bune săptămîna că un protest nou a fost anunțat deja pentru duminica care urmează: el ar trebui să aibă loc în piața Unirii, cîndva între orele 17 și 21.

Spun ”ar trebui” pentru că mai sînt destule zile pînă duminică (e doar marți), și lucrurile se pot schimba considerabil pînă atunci. Dar ar fi bine să fii pregătit să ieși în stradă dacă va fi nevoie.

O melodie veche, care la vremea ei a prins la public. Iar magia ei este încă foarte... adevărată.

(Ha-ha-ha, ha-ah-hi)
(Ha-ha-ha, ha-ah-hi)

So true
Funny how it seems
Always in time, but never in line for dreams
Head over heels when toe to toe
This is the sound of my soul
This is the sound

Știai că poți să stai pe ouă fără să le spargi? Dar azi, și în perioada asta de fapt, nu este o zi / perioadă potrivită pentru așa ceva. Ouăle lui Adrian Năstase nu mai sînt publice, dar Dragnea, Tăriceanu și cei care susțin grațierea penalilor și modificările codurilor penale și de procedură penală au nevoie de niște ouă sparte în moalele capului.

User Rating: / 1
PoorBest  
Oradea - Dan-Marius Sabău: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.