Politic

Foarte pe scurt: după ce PSD-ul și-a masacrat al doilea guvern în ultimele 13 luni, Klaus Iohannis s-a întîlnit azi cu partidele parlamentare și a ales viitorul premier. Viorica Dăncilă este membru PSD cu vechime și europarlamentar.

Nu e greu de ghicit, iar dacă îi urmărești pe politicieni (oricare dintre ei, pentru că este o minciună universal valabilă, cu excepțiile de rigoare) o să-ți dai repede seama că nu le pasă de tine. Le pasă doar să rămînă pe post, într-o poziție ”de putere” care să le permită să decidă ce se fac cu banii și cum merg treburile într-o anumită regiune.

Azi e o nouă zi de proteste, a treia săptămînă la rînd a protestelor de toamnă, așa că subiectul este la modă.

Nu demult îl repingea pe Dacian Cioloș, acum îl acceptă în partid. Cineva trebuie să-l fi convins să-i fi băgat mințile în cap să facă asta. Nu cred că i-a fost USoR, și nici nu va fi ușor: mulți și-au pus speranțele în el, dar (cel puțin din punctul meu de vedere) partidul ăla s-a născut mort. S-ar putea să se găsească cineva să-l resusciteze, dar trăim totuși în România.

Da, Klaus Iohannis are oarecum dreptate în ce-l privește pe Călin Popescu Tăriceanu: e destul de amuzant să-l vezi pe gigel trăind în lumea lui, din ce în ce mai ruptă de realitate. Încearcă să-i convingă pe oameni de o chestie, dar nu prea are efectul scontat. Nu e prea convingător și nu-i iese nicicum.

În ultimul timp Klaus Iohannis a lăsat-o cam moale cu referendumul pe tema grațierii și a luptei anticorupție. Adică n-am mai auzit nimic de el în ultimul timp. S-ar putea să se țină, s-ar putea să-l programeze la calendele grecești. Însă, pînă atunci, ce-ar fi să strîngem niște idei despre ce ar putea să conțină foaia de ștampilat la referendumul ăla? Încep eu cu cîteva sugestii.

Nu i-a reușit din prima, așa că guvernul mereu-inocentului Liviu Dragnea are o nouă abordare în ce privește pilonul 2 de pensii, direcționînd o parte din banii pe care românii urmează să-i dea spre pensiile administrate de ei. N-o să comentez la asta, îi las pe cei care cunosc mai bine ca mine situația și-s dornici să comenteze despre ea (Petreanu spune, de exemplu, cîteva chestii interesante, iar Digi24 a publicat o analiză despre cele două pensii). Dar actualul premier a comis o boacănă considerînd statul român un bun administrator.

Poate că unii angajați ai statului sînt buni administratori, dar statul român a fost (aproape?) mereu un foarte prost administrator. Și nu e greu să-ți dai seama de asta: e suficient să verzi performanțele CFR-ului, ale TAROM-ului și numărul de kilometri de autostradă din România (astea-s doar cîteva exemple cunoscute, cu siguranță vei găsi și altele mai aproape de tine sau mai potrivite domeniului tău de activitate).

Iar situația nu se va corecta prea curînd, nu cu PSD-ul la guvernare.

Datoria față de cine? asta-i întrebarea. Altă întrebare. Iar răspunsul rămîne de aflat în următoarele zile sau săptămîni (aș fi adăugat și luni, dar nu cred că guvernul Grindeanu are cîteva luni la dispoziție). Datoria pe care o are față de PSD și AlDE e cît se poate de clară, dar în ce măsură va ajunge și la poporul român cîte ceva trebuie aflat.

Recent s-a vehiculat ideea desființării pilonului 2 de pensii (pensia privată obligatorie pe care o plătesc angajații), iar scandalul produs de ea încă mai face ecouri. Iar, dacă înțeleg bine, guvernul abordează subiectul dintr-o perspectivă nouă: vor să-l facă cît mai neatractiv pentru a cădea singur.

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns astăzi în Parlament pentru a adresa un mesaj în faţa Camerelor reunite. Probabil ai auzit deja de asta (la ce valuri a făcut dacă nu ai auzit sau ai citit despre discursul președintelui o s-o faci curînd). Ținînd cont că s-a dus acolo să ia atitudine și să provoace o reacție (nu neaparat în cadrul parlamentului, a țintit mai mult opinia publică și oamenii din stradă care au lăsat-o cam moale ieri cu protestele) Klaus Iohannis n-a sărit calul (n-a exagerat cu discursul lui).

Le-a adus aminte tuturor că, deși PSD a cîștigat alegerile și e de datoria lor să guverneze, ei sînt cei care au declanșat actuala criză, așa că tot PSD-ul trebuie să o rezolve. A mai avertizat că retragerea controversatei ordonanțe de modificare a Codurilor penale și demiterea ”chinuită” a unui ministru nu sînt suficiente. Cică alegerile anticipate sînt (cel puțin pentru moment) prea mult. Poate o fi prea mult, mai ales că nu este prea simplă să dizolvi parlamentul (din ce-am înțeles), dar ar fi o lecție dură și binevenită tururor guvernelor / parlamentelor viitoare.

Urmărind înregistrarea alăturată concluzia e simplă: ținînd cont că viitorul guvern va putea emite ordonanţe simple în vacanţa parlamentară vara anului 2017 va fi una foarte interesantă.

O fi potrivit titlul situației Statelor Unite ale Americii din anul 2017 cu rățoiul Donald pe care l-au pus președinte? S-ar putea. S-ar putea să devină foarte potrivit în cîteva luni. Putem spune același lucru despre România? Posibil. Și s-ar putea să nu așteptăm cîteva luni. N-avem un dictator, avem cîțiva gigei care se visează așa ceva și se bat între ei și cu restul lumii ca să ajungă cît mai repede în față - concurența pe postul ăsta nu e numeroasă, dar lupta dintre ei e de-a dreptul feroce.

Avem un premier desemnat, Mihai Tudose, iar pariurile sînt deschise. Propun următoarele teme:

Văd că avem motive să ieșim din nou în stradă: actualul ministru al Justiției, Florin Iordache, vrea asumarea răspunderii Guvernului pentru ordonanțele de urgență pentru graţiere și modificarea codurilor penale. Gigelul vrea să anunțe luni în ce formă vor fi adoptate (ordonanţă de urgenţă, asumarea răspunderii sau lege). Partea proastă este că opoziția din parlament nu are șanse să adopte o moțiune de cenzură la chestia asta, așa că ce mai rămîne?

Mai mult: demisiile miniștrilor au fost un protest pentru că Sorin Grindeanu nu a vrut să demisioneze. Ieri guvernul format din 2 miniștri și un secretar de stat a picat, iar acum miniștrii demisionari vor să se întoarcă într-un guvern interimar care s-ar putea să nu supraviețuiască prea multe zile (probabil noul guvern se va instala săptămîna viitoare). Și ghici ce: s-au decis să se întoarcă după ce demisiile au fost înregistrate în sistem.

Klaus Iohannis a anunţat că va începe demersurile pentru un referendum pe tema graţierii și a trecut deja la acțiune (a trimis parlamentului cererea pentru consultarea populației).

Io zic să nu vă faceți prea multe speranțe în legătură cu acțiunea asta: pe de o parte mai avem deja unul care nu a fost pus în practică, pe de altă parte chiar credeți că gigeii de la PSD vor aștepta cîteva săptămîni să vadă rezultatul? Mai ales că s-ar putea să iasă rău pentru ei, mai rău decît rahatul în care-s acum. Cîțiva dintre ei sînt de-a dreptul disperați și știu că-și joacă viitorul pe doar cîteva cărți - cu cît au mai puține de pierdut cu atît mai periculoși devin.

Nu-ți fie teamă, site-ul rezistă, deși n-aș putea spune același lucru despre monitorul, tableta sau telefonul de pe care urmărești conferința de aseară a lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Poți da cu ouă, roșii, caș și cuie.

Dincolo de datul din gură a lui Dragnea, nu m-ar deranja deloc ca guvernul ăsta să-și dea seama că nu e dorit și, pur și simplu, să plece. Dar nu cred că va fi chiar atît de ușor...

În cursul zilei de ieri amendamentele cerute de Şerban Nicolae, Traian Băsescu şi Liviu Brăiloiu pentru a modifica legea grațierii au fost votate de senatorii jurişti. Ieri s-a decis ca aceia care au condamnări de pînă la 3 ani pentru luare de mită şi trafic de influenţă ar urma să scape de pedeapsă. PSD a susţinut graţierea faptelor de corupţie, în timp ce opoziţia a votat împotrivă.

Votul dat ieri de Comisia juridică din Senat pe Legea graţierii a dus la o serie întreagă de proteste pe Facebook (care nu contează), în mass-media, pe străzile mai multor orașe din țară, sau inclusiv din partea unor politicieni.

Nu a pățit nimic, e bine și sănătos (din cîte știu), dar își ia adio de la funcția de președinte SUA după terminarea celui de-al doilea mandat. Discursul e cu atît mai emoționant cu cît îl urmează clovnul de servici Donald Duck Trump - am impresia că multora o să le fie (dacă nu cumva deja le este!) dor de Barack Obama și perioada în care a fost președinte. Io zic să-i urmărești discursul pînă nu-l șterge Donald de pe Youtube. Cu Youtube cu tot.

User Rating: / 1
PoorBest  
Politic - Dan-Marius Sabău: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.