Categoria:  / 

Mai ţineţi minte bancul cu puiul de dac?

Cică prin anii 1970 dictatorul comunist şi soţia au făcut o vizită în judeţul Harghita. Un pionier voios oferă florile ceremoniale lasîndu-se îmbrăţişat de şeful de stat.

- Cum te cheamă, pui de dac? întreabă dictatorul.

- Istvan Attila, tovarăşe Nicolae Ceauşescu.

De această poantă şi-au amintit şi cei de la Hotnews cînd au publicat acum aproape două săptămîni o ştire despre românii cu dublă cetăţenie: română şi maghiară. E adevărat, situaţia era exact pe dos (au apărut din neant cîteva sute de mii de unguri cu nume de români), dar, aparent, unii stau cam prost cu logica şi spiritul de observaţie.

Din 2011 si pana in prezent, populatia Ungariei s-a marit cu aproximativ 500.000 de oameni din toate statele cu minoritate maghiara, majoritatea fiind din Transilvania, a anuntat recent premierul Ungariei, Viktor Orban. Cine sunt insa acesti noi cetateni care locuiesc in Romania? "Va garantez ca nu sunt toti maghiari (...) Sunt multi romani care au aplicat pentru cetatenie maghiara", a declarat pentru HotNews.ro un fost ministru liberal. Si nu sunt cazuri izolate. Unul dintre romanii get-beget care au aplicat pentru dubla cetatenie este Magdalena Suciu, dintr-o comuna din judetul Alba. Ea a declarat pentru HotNews.ro ca "foarte multi colegi de-ai mei din Abrud care nu stiu o boaba ungureste, dar au avut nume maghiarizat in familie, poseda acum dubla cetatenie".

De la 1 ianuarie 2011 a intrat in vigoare o noua lege care permite obtinerea cetateniei ungare, printr-o procedura simplificata fata de conditiile de pana atunci. In prezent, pot primit cetatenie ungara persoanele cu ascendenti maghiari, care cunosc limba si care au un cazier curat. Nu mai este nevoie de rezidenta permanenta in Ungaria sau de test de cunostinte.

Din ianuarie 2011 si pana in luna mai 2013, fusesera inaintate de catre cetateni din toate statele cu minoritati maghiare 420.000 de cereri de obtinere a cetateniei ungare, dintre care aproximativ 300.000 de catre cetateni romani, potrivit Reuters. Dintre acestia din urma, majoritatea este formata din etnici maghiari din Harghita si Covasna, insa exista numeroase referiri si la romani fara descendenta/ascendenta maghiara care au obtinut cetatenia ungara prin aceasta noua procedura.

Urmărind subiectul, reporterii au avut un şoc: Corneliu Vadim Tudor, marele scandalagiu patriot, fost şef al Partidului România Mare care a fost mazilit pentru declaraţiile sale ultra naţionaliste, are la rîndul lui dublă cetăţenie. Cînd a fost confruntat cu copii ale actelor completate de către autorităţile maghiare tribunul a început să urle, întrebînd "de ce se bagă în viaţa lui cu forţa?!". După prima serie de îmbrînceli, care au pus pe fugă cîteva grupuri de reporteri iniţial îngrămădiţi în jurul bătrînelului, cei rămaşi au reuşit să-l facă să discute pe un ton relativ normal.

- Domnu' Vadim, n-aveţi nici o treabă cu Transilvania, Ungaria Mare sau cu vreun strămoş în acea zonă a Europei. De ce aţi făcut cerere pentru dobîndirea cetăţenie maghiare?

- Domn'şoară, ai venit nepregătită, a răspuns tribunul cu un ton de superioritate absolută. Dacă ţi-ai fi făcut treburile ai fi ştiut că unul dintre strămoşii mei a fost ungur. Oricît de nefericită este situaţia respectivă, atunci cînd poţi profita de ceva este un păcat să n-o faci.

- Dar, de ce? După ce i-aţi combătut atîţia ani, de ce vă daţi cu ei?

- Domn'şoară, îi combat şi acum. Cel puţin pe unii dintre ei, pe josnicii care încearcă să fure pămîntul românesc moştenit din moşi strămoşi. Pe blestemaţii care protestează şi uneltesc împotriva statului de drept.

- Domnu Vadim, manevra asta are legătură cu accesul pe pămînt american? Parcă v-au interzis accesul la ei în ţară din cauza declaraţiilor xenofobe, care intră în contradicţie cu drepturile omului, cu drepturile fundamentale pe care ei le apără cu orice preţ?

- Domn'şoară, cum îndrăzneşti? Cum îndrăzneşti să spui că ungurii care complotează împotriva României Mari au drepturi? Dispari de aici pînă nu te bat!

Cîteva ore mai tîrziu un cotidian cu mare tiraj a publicat următorul text pe site-ul lor: După ce ne-am împrăştiat ca un cîrd de ciori surprinse de un urs bolnav, am cerut informaţii suplimentare autorităţilor maghiare. Răspunsul lor a venit repede şi a fost cît se poate de succint: am verificat informaţiile, sînt valabile. Conform legii de obţinerii a cetăţeniei, Corneliu Vadim Tudor este îndreptăţit să devină cetăţean maghiar. Dar există încălcări vădite ale moralei şi restului legislaţiei în acest caz. Am deschis un proces penal care să elimine cetăţenia obţinută fraudulos. Vă vom ţine la curent cu rezultatul lui.

Evaluarea vizitatorilor: / 1
slab cel mai bun 

5.0 din 5bazat pe 1 evaluari.
Drept de autor (c) - Dan-Marius Sabau 2004-2015 - Toate drepturile rezervate.
Partener Supravirtual SRL (web design, software, seo, consultanta, editura) Oradea, Bihor, Romania
Page generated in 0.1479 seconds.