Psihologie

S-ar putea să-ți convină (sau poate chiar să-ți placă?) să trăiești alături de un narcisist, dar probabil că nu.

Nu toate cultele sînt religioase (deși probabil sînt cele mai des întîlnite), dar au suficiente lucruri în comun pentru a fi încadrate în aceeași categorie de activități. Nu ești sigur care-s alea? Janja Lalich în explică destul de bine asta în animația creată de Globizco.

Trăim într-o lume fracturară (iar asta nu e tocmai rău, pentru că dacă am fi toți la fel ne-am plictisi groaznic), iar coliziunea între perspective diferit duce de multe ori la ceartă și scandal, cu toate efectele secundare nedorite. Toți am trecut prin așa ceva, măcar de cîteva ori în viață, iar propia părerea e (de obicei?) mult mai de seamă decît a celor de lîngă noi. Nu?

Un studiu a scos la iveală că cei mai prost pregătiți studenți sînt cei mai siguri de eficiența lor și de rezultatele pe care le pot produce. Motivul este simplu: priceperea care le lipsește este exact același proces necesar pentru recunoașterea propriei incompetențe. Proștii / incompoetenții sînt de multe ori binecuvîntați cu o încredere imensă în sine (fără a avea însă un corespondent real) oferită de ceva ce li se pare că știu foarte bine. Asta e cunoscut ca efectul Dunning - Kruger.

Un grup de oameni trebuie să analizeze o problemă și să ia o decizie. Experiența spune, pe scurt: cu cît numărul de persoane crește cu atît decizia e mai proastă. De obicei. Pe motiv de spirit de turmă, pentru că unii oameni sînt ușor de influențat iar alții încep să se certe sau să se piardă în detalii. Iar lista de motive ar putea continua, dar ai prins deja ideea.

Psihopați sînt cam peste tot, nu există limitări geografice, religioase sau sexuale cînd vine vorba de așa ceva. Chiar și tu s-ar putea să fii, dar nu ești tocmai sigur de asta. Dacă testarea oamenilor și oprirea dezvoltării psihopaților s-ar face pe scară largă istoria omenirii (și clasa politică în general) ar fi fost foarte diferită de ceea ce cunoaștem.

Apropo de sfaturile nesolicitate de care scriam mai devreme... Evident, nu toți gigeii în cauză sînt incompetenți (deși greșesc considerînd că metoda lor e cea mai bună sau se vînd prea ieftin), dar efectul Dunning - Kruger funcționează ireproșabil în cazul majorității oamenilor: au tendința de a trăi într-o bulă personală, înconjurați de oameni ce le împărtășesc valorile / principiile / metodele de lucru.

Toți îi cunoaștem, nu? Am interacționat cu ei măcar o dată (și, eventual, am mai citit / auzit / aflat despre genul ăsta de indivizi de la cei din jur). Nu e neaparat nevoie să fie invidioși (pentru că ăsta e cel mai aproapiat termen în română) de la bun început, doar pentru că nu-i plac ochii sau comportamentul tău, chiar și prietenii cei mai buni pot avea divergențe de-a lungul timpului (ceva care să-i trimită pe drumuri complet diferite).

De cele mai multe ori ignoratul este o armă eficientă, dar uneori nu este suficient, iar o reacție specifică este necesară. Dacă sugestiile din imaginile alăturate nu au efect, iar personajul respectiv nu este descurajat să facă lucruri stupide, în afara limitelor pe care le accepți, cearta (însoțită sau nu de blocatul accesului la conturile tale de pe rețelele sociale) este la rîndul ei eficientă. Important e să-i distrugi imaginea falsă de superioritate pe care o afișează cînd interacționează cu tine - restul se rezolvă de la sine.

Urmărind chestia alăturată am început să mă gîndesc că mi-am greșit meseria: poate n-ar fi trebuit să programez calculatoarele să facă ce vreau, ar fi trebuit să programez oamenii să consume mai mult. Sau, cel puțin, să profit de programarea deja implementată pentru a-i face să consume mai multă mîncare aranjînd anumite chestii într-un mediu specific (restaurant).

Te simți motivat în ceea ce faci? Cum îți petreci timpul la slujbă sau lucrînd la proiectele în care ești implicat? Poți transmite avîntul ăsta (dacă îl ai) și celor din jurul tău?

Zilele trecute am fost nevoit să renunț la un client pe motiv că timpul investit în firma respectivă (Total Bet Transilvania SRL) s-a transformat într-o pierdere imensă de vreme, iar dialogul cu Vese Bogdan Dumitru era la fel de productiv ca un scuipat în mijlocul unei tornade. Nu-ți recomand să îi eviți, dar dacă ai de gînd să comunici în viitor cu cei de acolo ar fi bine să ai multă răbdare și să nu-i lași să devieze prea mult de la subiect, asigură-te că-ți oferă informații complete înainte de a face ceva, orice, pentru ei, ține-te de capul lor pînă fac ceea ce ți-au promis.

Distopia este opusul utopiei (societatea perfectă a viitorului),acel viitor negru, sau cel puțin foarte neplăcut, care scoate la suprafață cele mai întunecate aspecte ale personalității unei persoane.

Unii consideră că societatea actuală construiește o distopie cu ajutorul inteligenței artificiale cu scopul de a-i face pe oameni să consume publicitate, cîte un click pe rînd.

Țara asta e plină de nostalgici: unora le este dor de monarhie, altora le este dor de vremurile în care biserica avea ceva mai multă putere, ori de perioada în care Transilvania făcea parte din imperiul austro-ungar. Iar lista poate continua cu o sumedenie de exemple (chiar, ce te face pe tine nostalgic?).

Cea mai mare parte dintre nostalgici sînt inofensivi, alții devin de-a dreptul toxici - mai ales atunci cînd îi implică pe cei influențabili și ușor de manipulat. În ultima perioadă cel mai bun exemplu de chestie toxică este coaliția pentru familie, locul în care retarzii religioși au impresia că pot face o schimbare constituțională dacă fac scandal și, uneori, le bagă pumnul în gură (la figurat vorbind, evident) celor cu alte perspective. E un caz extrem, o formă de opoziție din partea celor care nu acceptă că lumea se schimbă în jurul lor.

Fiecare dintre noi avem de-a face cu stresul într-o formă sau alta, măcar ocazional și din cînd în cînd, chiar dacă cuvîntul este uneori prea des folosit și de multe ori folosit greșit. Stresul poate avea o sursă fizică (lipsa banilor, lipsa hranei, etc) sau psihică (te-a părăsit iubitul / iubita, ai picat la examen, etc - genul de reacții care au loc doar în capul tău), dar de fiecare dată produce efecte fizice nu tocmai de neglijat.

Reacțiile la stres sînt cunoscute, inclusiv la nivel chimic, iar cunoașterea lor s-ar putea să te ajute să le faci față ceva mai bine.

I-auzi, mă, dacă visezi că te plimbi pe strada plină cu oameni și ești gol pușcă înseamnă că vrei să ascunzi ceva despre tine (presupunînd că te simți inconfortabil în loc să te bucuri de razele soarelui și privirile oamenilor pe toată suprafața pielii - bine, bine, aproape toată suprafața pielii, pentru că în unele locuri nici măcar razele soarelui nu ajung).

Cel puțin conform interpretării oferite de psihologul și expertul în vise Ian Wallace. Sfatul lui este să te simți bine în propria piele (chiar și mai ales atunci cînd doar aia ai la dispoziție) și să-ți dezvălui trăsăturile psihice ascunse în loc să-ți fie frică de gura lumii. Un sfat bun, chiar dacă multora le este greu să-l pună în practică.

Spune-mi ce fel de copil ai fost ca să-ți spun ce fel de persoană ești.

Nu, chestia asta nu funcționează întotdeauna, dar oferă suficiente informații pentru a avea dreptate de un număr semnificativ de ori: mulți dintre copiii cuminți devin oameni obedienți, mediocri, care nu ies cu nimic în evidență în cea mai mare parte a vieților lor.

Nu e nevoie să ajungi într-o zonă de război pentru a suferi de sindrom post traumatic, orice experiență traumatizantă (accident, atac, catastrofă naturală precum cutremurele recente din Italia) poate produce așa ceva. Iar simptomele pot fi trecute cu vederea o perioadă de timp, chiar dacă efectele deja există și încep să se facă simțite - este genul de efecte care pot reduce la tăcere sau paraliza victimele.

Însă soluții există pentru a reduce sau chiar vindeca rănile nevăzute ale traumelor psihice: totul ține de exprimarea lor, de punerea într-o formă pe care o poți împărtăși altora. Pe unii îi ajută să vorbească despre ele, alții se exprimă mai bine prin artă (scris, pictură, etc). Terapistul prin artă Melissa Walker descrie modul în care producerea de măști le permite suferinzilor să dezvăluie ce-i bîntuie și să elimine efectele traumelor.

Sau, cu alte cuvinte, cum să te descurci cînd trebuie să obții ceva imposibil de obținut cu ceea ce ai deja la dispoziție.

Diferența este sesizabilă: dacă nu-ți place să socializezi cu alții și eviți acest lucru de cîte ori ai ocazia ești asocial, iar dacă abuzezi de cei din jurul tău ești antisocial.

Ia spune, poți să dai exemple de indivizi aparținînd celor două categorii? Pe asociali nu îi vedea prea des pe la televizor, dar antisocialii sînt destul de activi pe sticlă și pe internet și ar trebui să fie ușor de recunoscut.

Pînă acum n-am întlnit decît două persoane care erau cît se poate de sigure pe ele că erau ținta unor conspirații menite să le urmărească fiecare mișcare sau chiar să le facă rău (Liviu Dragnea ar fi al treilea, dar încă nu l-am cunoscut personal), au fost singurii adepți ai conspirațiilor care o luaseră razna destul de mult. Coaliția pentru familie, gigeii care-s împotriva vaccinării și cei care cred că Pămîntul e plat sînt mult mai moderați decît primii doi și destul de inofensivil (atîta vreme cît nu le contrazici vehement perspectiva, cu sau fără dovezile de rigoare, și nu îți transmit vreun virus pentru care ai protecție insuficientă).

Din toată vorbăraia aia un singur lucru este cu adevărat important: poți să fii cel mai mare dușman al tău sau poți fi cel mai bun prieten. Restul nu e chiar complet neimportant, de umplutură pentru face înregistrarea ceva mai lungă, dar poate fi redus la concluzia din prima frază. Poți să ajungi să te cunoști, să accepți ce nu poți să modifici și să dezvolți ce poate fi mai bun, sau poți să te minți în continuare că ești perfect sau că nu ești bun de nimic și să-i minți și pe cei din jur.

User Rating: / 1
PoorBest  
Psihologie - Dan-Marius Sabău: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.