Romanisme

Pe tip îl cheamă Stoian George-Daniel și e administrator pe un grup de Facebook denumit O dictatura medicala in Romania? NU, multumesc!. Hai să zicem că (oarecum) descrierea grupului respectiv ar fi în regulă: nu toată lumea s-ar putea simți înclinat să considere vaccinarea ca fiind ceva obligatoriu. Însă atitudinea grupului respectiv este ”nițel” diferită: mulți dintre cei de acolo consideră că vaccinurile nu sînt bune deloc (sau, cel puțin, fac mai mult rău decît bine), iar unii ca Stoian ăsta ar prefera să lase lumea să se descurce ca pe vremea epidemiei de ciumă bubonică din Europa (adică fără vaccinuri, eventual doar cu apă caldă și săpun). E genul de grup a cărui membri aleg numai informațiile care le conving și pe care le recirculă într-un cerc vicios.

În ultimele două luni și un pic echipajele medicale de pe plajele litoralului românesc au intervenit în peste 900 de cazuri. De la începutul sezonului estival s-au înecat 26 de oameni, iar numărul de intervenții e mai mic decît anul treut. Acum se discută despe înființarea unei poliții a plajelor pentru sancționarea idioților care intră în apă în ciuda avertismentelor care-l anunță de pericol.

În plină epidemie de rujeolă (400 de noi cazuri de rujeolă, numai în ultima lună, în timp ce numărul total al îmbolnăvirilor se apropie de 10.000 de cazuri, iar 34 de oameni au murit din cauza bolii în ultimele luni) grupuri de români care-s împotriva vaccinării se pregătesc să protesteze la sfîrșitul acestei săptămîni (duminică, 22 octombrie) în cîteva orașe din țară.

Înainte de a ieși din casă pentru a ajunge la merge la protest ar fi bine să știi cîteva lucuri:

Ai prea mulți bani ca să-i chelutui pe avion și ai prea mult timp de pierdut? Ți s-a urît cu viața și vrei să-ți petreci orele care ți-au mai rămas îmbătrînind într-o gară? Apelează la serviciile CFR, iar dorințele îți vor fi îndeplinite.

Aparent gigeii de la Ekostore țin cu tot dinadinsul să-mi ofere -50% reducere la încălțăminte. Nu m-am înscris în vreun loc să le primesc ofertele, nu le-am dat acordul să-mi trimită mesaje de promovare a produselor lor, dar numai în cursul zilei de azi am primit 10 mesaje de la ei (5 cu oferta asta și 5 cu prețuri) pe una dintre adresele de mail folosite în mod curent.

Îl recunoști din prima: e pietonul care trece aiurea, printre mașini, indiferent dacă are sau nu prioritate sau trecere de pietoni, e șoferul care depășește pe linie continuă și forțează sau ignoră semaforul, e gigelul care se bagă în mare în ciuda steagurilor roșii arborate pe mal.

Tot spun (ocazional, cînd se mai ivește ocazia) de ceva vreme că România nu a ieșit încă din Evul Mediu, doar l-a tehnologizat un pic. Unii oameni din jurul meu îmi arată din nou și din nou acest lucru, dar prea puțini au ajuns la măiestria de are dă dovadă Varujan Vosganian zilele astea: doar în epoca medievală boierii considerau că merită să profite de toate bunurile pămîntului pe care-l aveau în administrare amărîții de țărani.

Băi, pe bune, i-a invitat cineva pe gigeii de la UDMR la sărbătoarea centenarului Marii Uniri și n-am aflat eu? L-am auzit pe Kelemen Humor că n-are de gînd să sărbătorească evenimentul ăla pe motiv că n-are motive. Și a cam dat cu bîta în baltă: aniversarea aia n-a fost niciodată pentru ei, niște păcălici care au adoptat doar ce era mai rău în țara asta, iarii unii chiar ar spune chiar că unirea s-a făcut în ciuda cîtorva minoritari care le-au fost strămoși UDMR-iștilor de acum.

Cam așa arată discuțiile între o grămadă de oameni insuficient informați și o altă grămadă de oameni care nu-s în stare să-și impună punctul de vedere (nici măcar oferind informații suficiente pe marginea subiectului).

Ministrul educaţiei Liviu Pop a anunţat ieri, pe pagina sa de Facebook, că elevii din clasa a V-a vor avea manual de sport. Îi spune cineva gigelului că la vîrsta aia (11-12 ani) copiii sînt interesați mai mult de joacă, nu de tocit despre cum ar trebui să se joace conform standardelor ministerului? Asta ar însemna să scoată amuzamentul din joaca copiilor la fel de ușor ca mustul din struguri.

Sau cum e să ai cel puțin un incompetent în guvern: Ionuț Misa, ministru de finanțe, a declarat că patronii ar putea fi obligați printr-o măsură tranzitorie să mențină la un anumit nivel salariul brut ca urmare a transferului asigurărilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului.

Calendar: 2017-09-20 16:22

Bă, eu mă bucur că Dan Voiculescu a ieșit din pușcărie cu mai mult de 7 ani înainte de termen: a avut prilejul să arate tuturor că anii ăia de izolare n-au avut nici un efect.

Partea proastă e că oricum Vîntul n-o să-i ia în seamă pe politicienii români, oricare ar fi formularea legii. Cel puțin nu fără un sistem de control al climei bine pus la punct - și sîntem cam departe de așa ceva, pentru moment ideea rămînînd de domeniul științifico-fantasticului.

Vagoanele atașate trenului Inter Regio Timișoara - București din această dimineață s-au desprins de locomotivă, au rămas timp de o oră pe un cîmp din județul Olt pînă cînd mecanicii și-au dat seama că au pierdut trenul și s-au întors să-l recupereze.

În România anului 2017 era creștină, cît de delicioasă (și tragică deopotrivă) este chestia asta? Cîteva vagoane și cei 300 de călători sînt o cantitate neglijabilă, iar la viteza luminii nebune cu care se mișca trenul mecanicii nici n-au observat cu au pierdut-o pe drum. S-ar putea, de asemenea, ca oamenii din vagoanele respective să nu fi simțit nici o diferență între mersul obișnuit și staționarea în mijlocul cîmpului... dar va trebui să-i întrebați pe ei chestiile astea.

Răspunsul e clar nu. Și nici măcar nu este un caz singular: întreaga medicină românească suferă din cauza mizeriilor făcute de majoritatea (sau poate toate?) guvernele din ultimul sfert de secol.

Aparent eliberarea României de birocrație s-a oprit (deocamdată și pentru moment) într-o... ștampilă.

Atunci cînd românul indisciplinat devine nesimțit, unul dintre multele exemple ce se pot da în ultima perioadă.

Sau momentul în care Petre Daea o comite din nou.

Nu știu dacă cei care au interpretat Miorița așa cum e predată prin școli au fost niște cretini sau niște oameni deștepți (distrugerea atitudinii unui popor prin cultură este o metodă ușoară de a-l ține doborît), dar cu siguranță o parte dintre cei care continuă să accepte sau chiar să promoveze acea atitudine sînt cretini.

N-am stat să urmăresc declarația lui Tudorel Toader (hai să zicem că am treburi mai importante de făcut) din dimineața asta, dar am urmărit cîteva reacții: oamenii s-ar arătat revoltați / șocați / iritați de o parte din propunerile gigelului.

Problemele lui Teodosie au început anul trecut cînd procurorii DNA au dispus luarea de măsuri preventive în dosarul în care bulangiul a fost cercetat pentru luare de mită şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată: Teodosie este acuzat că a încasat anumite subvenţii de la APIA pentru o cultură de vie de la Nazarcea, deși terenul ar fi fost de fapt o pîrloagă (plin de bălării și buruieni, fără viță de vie).

User Rating: / 1
PoorBest  
Romanisme - Dan-Marius Sabău: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.