Știam de ceva vreme că nu e bine să le dai cîinilor ciocolată (și / sau cofeină) orîcit de mult te-ar implora cu privirile lor mari și rugătoare, însă nu știam în detaliu motivul toxicității acelui aliment preferat de oameni.

Chiar și pentru noi, oamenii, o anumită substanță (un alcaloid xantinic cunoscut ca teobromină cu efect excitant asupra sistemului nervos) prezentă în boabele de cacao, dar o digerăm mult mai rapid decît animalele de companie, așa că ne-ar trebui o cantitate mult mai mare pentru a muri din motive de ciocolată (deși ideea nu pare deloc rea).

Dacă oamenilor le-ar fi necesare cîteva kilograme pentru a obține acest efect, cîinii, pisicii și șobolanii sînt afectați de cantități mult mai mici: ciocolata de culoare închisă conține pînă la 3-10 grame de teobromină pe kilogram, iar ciocolata cu lapte conține numai 0,6-4 g pe kilogram. Alcaloidul este de culoare albă, solubil numai în apă caldă - aceasta devine ușor acidă după dizolvarea teobrominei.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

User Rating: / 1
PoorBest  
Ciocolata toxică pentru cîini - Dan-Marius Sabău - Stiinta: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.