Cercetătorii dela laboratorul Charles Stark Draper și Institutul medical Howard Hughes au creat o insectă dronă: are atașați senzori, dispozitive de control și chiar un panou solar de dimensiuni minusucule ce-ar trebui folosit pentru generarea de electricitate pentru dispozitivele electronice.

O idee practică și ieftină (sau, cel puțin, așa ar trebui să fie): praful lunar și lumina solară se găsesc din abundență pe suprafața Lunii. Ba chiar mai multă decît pe Pămînt, ținînd cont că atmosfera satelitului terestr este aproape inexistentă și nu există particule de praf care să filtreze razele solare.

Calendar: 2017-05-05 18:40

A fost prezentată recent în orașul Zhuzhou, provincia Hunan, centrul Chinei. Garnitura are o lungime de 32 de metri și o înălțime de 3,4, poate prelua pînă la 307 pasageri și poate ajunge pînă la 70 de km pe oră.

Nu, roboții încă nu iau locul medicilor (și cu siguranță nu o vor face în următorii cîțiva ani), dar cu siguranță le sînt de ajutor în colectarea datelor pacienților. Iar cu dezvoltarea continuă a inteligențelor artificiale va duce la o sumedenie de schimbări, inclusiv în sistemul de sănătate: nu vei fi operat prea curînd de un medic-robot, dar s-ar putea să fi fost deja diagnosticat de unul.

Io zic să fii atent la subiectul ăsta: s-ar putea ca una din generațiile viitoare ale robotului să-ți facă de mîncare și să-ți schimbe scutecele cînd o să fii bătrîn și n-o să poți avea grijă de tine.

Dacă ai pierdut isteria pe care televiziunile au făcut-o în jurul unui copil căzut într-un puț adînc de cel puțin 16 metri nu ai pierdut prea mult. Situația era foarte neplăcută (copilul de aproape 2 ani e încă în stare critică), dar tam-tamul a fost și încă este mult prea mare. Însă nu ăsta e motivul acestor comentarii (mai ales că n-am stat să urmăresc operațiunea). Totuși, a fost o surpriză să văd cîteva zeci de oameni chinuindu-se să scoată copilul de acolo (și s-ar putea să se fi chinuit degeaba), sau că le-a trebuit vreo 10 ore ca să facă asta.

Un start-up din Seattle are o idee bună: folosirea dronelor pentru plantarea de copaci pe suprafețe mari pe care au fost odinioară păduri, dar care au fost rase la nivelul solului.

O expresie mai veche pune un mare egal între a cere mîna unei femei și a o cere în căsătorie, iar o glumă mai nouă susține că un bărbat i-o cere (mîna) cînd s-a plictisit de a lui. Dar cei de la Mastercard s-ar putea să schimbe în curind expresia (sau, măcar, să o îmbogățească cu un sens nou): cardul cu informațiile biometrice (amprentele) este în curs de testare în Africa de sud.

Pe meleagurile mioritice roboțelul și-ar găsi cu greu o biserică pe lîngă care să-și ofere serviciile (pe motiv că nu dă mită), dar ar fi mai bine să nu-i ziceți patriarhului Daniel de inițiativa protestanților pentru că s-ar putea să protesteze împotriva roboților de orice fel.

Am impresia că polițiștii au rămas un pic în urmă: mod a început treptat să se schimbe de la detonarea bombelor la folosirea mașinilor / camioanelor pentru a intra cu ele în mulțime.

”Legea” lui Moore spune că numărul tranzistorilor dintr-un chip avea să se dubleze în doi ani în timp ce costul producerii lor urma să se reducă la jumătate. Părerea asta a fost atît de valabilă pentru o perioadă de timp încît au numt-o lege și au rămas cu ea.

Sau un alt exemplu în care roboții preiau srcini umane, înlocuind forța de muncă cu algoritmi și Inteligență Artificială. Tot mai multe sarcini repetitive sînt înlocuite de roboți, iar în cîțiva ani (nu foarte mulți - să tot fie vreo două sau trei decenii) o întreagă generație de oameni nu prea vor avea ce să facă. Oamenii mai puțin românii care-s cu o generație sau două în urmă cînd vine vorba de progresul tehnologic.

Sau perioada în care inteligența artificială și automatizarea au ajuns inclusiv în producția alimentelor și prelucrarea lor înainte de a-ți fi livrată. Nu, încă nu au înlocuit oamenii în întregime în drumul semințelor prin fermă și apoi spre farfuria ta, dar asta nu înseamnă că n-o vor face peste cîțiva ani (cam asta e tendința pentru moment).

Încă nu e clar dacă roboții sexuali ar trebui să plătească sau nu impozite (cîndva, în viitor) sau vor plăti în natură, dar vor reprezenta o industrie în sine, așa cum se întîmplă deja cu jucăriile sexuale.

Dacă îi mai vezi pe gigeii stupizi anunțînd descoperiri epocale de genul ”doar un bărbat și o femeie pot concepe un copil” ar fi bine să le dai o scatoalcă după ceafă care să-i scoată din evul mediu în care trăiesc direct în era tehnologică de acum: situația aia s-a schimbat nițel.

În mod normal oamenii, ca restul mamiferelor, au nevoie de numai două exemplare (un mascul și o femelă) pentru a concepe un pui (sau copil dacă preferi puiul de om).

O discuție interesantă dintre un om și un robot umanoid. Vă las pe voi să ghiciți care dintre ei e omul și care e robotul.

Dacă reușești să pui mîna pe așa ceva nu ezita să o testezi un pic (și bagă poze). Unii consideră că tableta asta reprezintă viitorul educației pentru că oferă multe informații vizuale și face lucrurile ceva mai ușor de înțeles și de memorat.

Sau cum a tranformat orchestra din San Francisco un spațiu folosit pentru repetiții în ceva foarte potrivit ascultării muzicii de înaltă calitate.

Sau momentul în care tehnologia antică a construcției de pagode și tehnologia modernă folosită la lansarea rachetelor spațiale se îmbină aproape perfect pentru a construi clădiri înalte rezistente la cutremure.

Antrenați într-o lume în care ne folosim toate cele 5 simțuri, avem nevoie de fiecare pentru a construi realitatea din jurul nostru. O plimbare prin pădure nu este o simplă plimbare prin pădure: sînt implicați ochii pentru reperele din jurul nostru, urechile pentru a percepe sunetele vîntului și ale animalelor, urechea internă care ne schimbă echilibrul pe măsură ce trecem peste obstacole, pielea ce transmite căldura razelor de soare sau loviturile picăturilor de apă, etc.

Odată cu realitatea virtuală am intrat într-un mod nou de percepție a informațiilor: creierul primește informații prin intermediul ochilor, dar alte informații auditive și senzoriale (fără nici o legătură între ele). Iar asta are efecte nebănuite (și nu mai puțin interesante) asupra activității cerebrale.

User Rating: / 1
PoorBest  
Tehnologie - Dan-Marius Sabău: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.